Recept: Ärt-Carbonara

Billig och snabblagad studentlunch som förmodligen kan göras med ingredienser du redan har hemma!        

Recept: Ärt-Carbonara

Av: Mikaela Hallgren

Publicerad 12 maj 2021

Ja ja jag vet, det är inte en äkta Carbonara. Men den har iallafall inte vispgrädde i sig. Den är dessutom en excellent studentlunch för dagar med lite tid och lite pengar. Typen av ost specificeras inte för att den gör sig bra med den typen som finns i kylskåpet! Annan pasta än spagetti funkar också fint!

Ingredienser

Tillagning

15 min

2 portioner

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

3 dl frysta ärtor

½ grönsaksbuljong

2 ägg

0.75 dl ost

225 g spagetti

peppar

salt

olivolja till stekning

Tillagning

  1. Skär upp den gula löken och stek i olivolja i en kastrull.
  2. Koka spagettin efter anvisningar, gärna al dente. 
  3. Häll ner de frysta ärtorna i löken tillsammans med 1 dl pastavatten. Låt det götta sig tills ärtorna är upptinade. Smula ner grönsaksbuljongen och pressa i vitlöken.
  4. Blanda äggen och den rivna osten i en skål tillsammans med peppar.
  5. Mixa/mosa ärtorna till en puré i kastrullen och häll ner spagettin tillsammans med ½ dl pastavatten. Låt spagettin koka ihop med ärtorna under omrörning i ca 1-2 minuter. 
  6. Ta av kastrullen från den varma plattan och blanda i ägg- och ostblandningen tills det blivit en krämig sås. Tillsätt mer pastavatten om den är för torr. 
  7. Toppa med det du har hemma! Men olivolja, citronpeppar, riven ost och färsk basilika är några bra alternativ.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *