Från dröm till debut

Nina Pascoal berättar hur hon publicerade sin första bok och tog stegen mot författaryrket.          

Bild av: Simine Azarnoush

Från dröm till debut

Av: Dominika Pizoń

Publicerad 5 maj 2021

Ett drömscenario: Du håller den i handen, omslaget är rent och glansigt, sidorna klarvita, fyllda med dina ord, lukten av en nytryckt bok, ditt namn. Många av oss går runt med fantasin om att en vacker dag få uppleva scenariot i mer än endast dagdrömmarnas (eller nattdrömmarnas) värld. I samband med författaraspirationer uppkommer dock frågor, särskilt om man är en student eller nyligen upptäckt sin litterära röst. 

 

Vad ska jag studera för att lyckas med en bok? Vilka ämnen är användbara för mitt skrivande? Hur är det att debutera? Detta är bara några frågor som blomstrar hos en person som vill skriva och publicera sitt verk.

 

Med hjälp av en intervju med Nina Pascoal, som nyligen debuterat med ¨Vi röstar om vi saknar mamma¨, kommer texten att fyllas med svar på dessa frågor utifrån författarens erfarenhet. Nina har en kandidatexamen i Kulturvetenskap, en masterexamen i bibliotek och informationsvetenskap samt studerat på en tvåårig skrivarlinje på folkhögskola. Hur stor betydelse hade folkhögskolestudiera för skrivandet?

Bild av: Erik Malmborg

Det hade varit väldigt svårt för mig att skriva iallafall den här boken utan skrivarlinjen. Under andra året så söker man med ett projekt som kan vara en roman, diktsamling eller liknande. Det var bra för då fick man mycket tid att skriva, men också att vi hade textsamtal, andra fick läsa i processen och jag fick bra feedback. Det var avgörande tror jag. Det var bara att få skriva så i två år och få in disciplinen att skriva – det var jätteviktigt.”

Vidare menar Nina att studierna i Kulturvetenskap har varit till stor nytta. Litteratur är ytterligare ett ämne som författaren rekommenderar att studera, om man vill satsa på skrivandet. 

Tips!

Sätt ut tid för en skrivdag eller skrivvecka, där du ägnar din tid åt skrivandet!

Då lär man sig olika kulturformer och ser hur andra gör, vad de använder, olika karaktärer, dramaturgin. Det är säkert väldigt bra att läsa litteratur också, just för att läsa mycket och se hur andra har gjort.”

Vi drömmer ytterligare; låt oss säga att boken är färdigskriven (kan den någonsin bli färdigskriven?) och är redo för att skickas in till flera olika förlag, i förhoppningen att den godkänns för publicering. Hur är det egentligen att debutera? Hur förändras känslor och tankar inför sin bok som ett konstverk innan och efter en debut? Även denna gång berättar Nina Pascoal om sin erfarenhet:

Det är en jättestor skillnad, skulle jag säga. Innan den blev en klar bok, då var ju det som ett projekt som var väldigt levande, som jag satt och skrev i väldigt ofta; skrev till, drog bort, funderade ut – jag var i den här världen. Det någonting som är pågående och som är väldigt mycket i en och ganska så min egna plats och sedan när det blir en bok då är det någonting som är för andra och på ett sätt så stängs ju det för mig. Även ifall det är jättekul så kändes det också lite sorgligt på ett sätt för att det blev någonting annat. ”

En debut leder inte endast till en förändrad dynamik mellan sig själv och verket, men ger även upphov till andra omställningar som kan upplevas som utmanande. Dessa är bland annat synen på och förståelsen av sin identitet samt mottagandet av kritik och offentligt bedömande. Nedan citeras Ninas tankar och erfarenheter om denna komplexitet: 

För mig är det fortfarande konstigt att säga att jag är en författare och att jag har gett ut en bok, men att jag långsamt börjar tänka att nu är det är en del av mig och jag kanske kommer att skriva fler böcker även ifall det är så läskigt och konstigt. Jag är fortfarande mitt uppe i det och jag vet inte vad det betyder än, mer än att jag kanske kan jobba med det här och innan var det en abstrakt dröm. 

Det är en konstig känsla att så offentligt bli bedömd på något som man har lagt så mycket tid på och som är så personligt på ett sätt. Det händer liksom aldrig i det vanliga livet. Men det är kul också, jag blir också glad att folk läser och har tänkt och analyserat boken. Jag har ju själv recenserat böcker så jag vet ju hur det fungerar, men det är verkligen något helt annat att vara på den andra sidan – man känner sig lite utsatt. ”

Det kan alltså vara nästan lika jobbigt att faktiskt debutera som det är att tänka på att debutera. Men man är iallafall inte ensam om att prokrastinera med sitt skrivande eller känna en uppgivenhet om drömmen att bli publicerad. Nedan kommer några tips från Nina till studenter som vill skriva och debutera. 

Det är bara att hålla ut. Försöka få lite rutin. Jag hade liksom en skrivdag eller skrivvecka där jag var så här: ¨Nu ska jag skriva!¨ Annars är det lätt att det inte blir av. ”

Tillbaka till frågan som dök upp medan artikeln skrevs: Kan en bok någonsin bli färdigskriven?

 

Världen som man skapade växer inombords, trots att boken i stort sett är färdigskriven och monologen fortsätter trots att sista meningen är nedskriven på pappret. Själva reflekterandet över verket är ett tecken på att boken egentligen aldrig kan bli färdig. Men om den i en filosofisk mening aldrig kan bli färdigskriven, vad stoppar en då från att skriva den? 

 

Drömscenariot kan bli en verklighet – sök en skrivarlinje, läs, utveckla en disciplin och rutin samt ge skrivandet tid och tålamod så har du kommit ett steg närmare för att se ditt namn på det glansiga omslaget och känna lukten av en nytryckt bok som ligger i dina händer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *