I, Robot

Illustration: Jonathan Gartmark

I, Robot

By: Jonathan Gartmark

11 maj 2022

En av tidernas mest framstående Sci-fi författare är med säkerhet Isaac Asimov. Tanken på att hans fiktiva verk skrevs i början på 40-talet är minst sagt fascinerande. Språket såväl som innehållet är tidlöst och borde läsas av entusiaster inom skönlitteraturen världen över. Genom sina idéer om en verklighet inte alltför distanserad till vår, dominerad utav robotar, slår han lys på en skrämmande framtid i sin bok I, Robot.

  1. A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm.

  2. A robot must obey orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.

  3. A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.

Dessa tre enkla lagar säkrar människan från att se ett scenario där Arnold Schwarzenegger är en robot som blir tillbakaskickad i tiden för att döda mannen som kommer att vinna revolutionen mot robotarnas herravälde. Scenarion med intressanta intriger där lagarna interfererar med varandra och situationer som gör robotar såväl som människor kraftigt konfunderade utspelar sig.


Antologin består av nio noveller som håller hög standard. I första historien blir du introducerad till Robbie, en barnskötarrobot. Robbie har i uppgift att ta hand om en ung flicka. Bandet som knyts mellan roboten och flickan skapar ett obehag hos föräldrarna då ungen i fråga enbart leker med sin barnskötarrobot. De tar det aktiva beslutet att göra sig av med den. Detta visar sig vara tufft och föräldrarna prövar metodiskt att få flickan att glömma Robbie. Säg att du ersätter roboten med en ipad. Vad skiljer då situationerna åt idag? 


Min personliga favorit, är roboten QT-I. Han blir skeppad i delar till en rymdstation, som producerar energi, för att efter hand avlösa de få människor som jobbar där. När roboten vaknar till liv blir den informerad om situationen; Att Gregory Powell och Mike Donovan byggt honom för det ovannämnda ändamålet. De två människorna jobbar som robottestare och har gjort det i många år och med många olika modeller. Man får följa dom i ett flertal av novellerna i antologin. Då denna maskinen är det mest innovativa och smartaste som lämnat robotfabriken U.S Robots anser den idén om att de två människorna skulle ha skapat honom otillräcklig. Varför skulle människan skapa något så pass mycket mer överlägset och komplett än sig själva? Och hur skulle dom göra det? Istället skapar han sin egna uppfattning om verkligheten. En verklighet där generatorn som producerar energi från solceller på stationen troligtvis är den riktiga skaparen. Han ser sig själv som generatorns sändebud i form av en robotmessias. Hans lärlingar blir snabbt de robotar som sedan tidigare arbetade på skeppet. Även här krockar robotlagarna i en intressant konflikt i förhållande till människornas styre över dom.

Boken är fiktiv men den får en att fundera över scenarion som mycket väl kan utspela sig idag eller i en inte allt för avlägsen morgondag. Avsnitt från Netflix oerhört populära serie ”Black Mirror” (2011) dyker med jämna mellanrum upp i ens tankar. Boken har med stor sannolikhet inspirerat denna typen av berättarteknik. Historierna från såväl ”Black Mirror” som ”I, Robot” kan också hjälpa mänskligheten i att betona dom olika typer av rädslor vi borde ha i ett allt mer teknologiskt dominerat samhälle. För att så också bättre rusta oss inför det.

Jag skulle klassa den som en bok väl värd din tid. Men då det är en antologi blir man inte lika klistrad till den som man skulle en roman med sammanhängande historia. Jag ger den 4/5 Jonathanar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *