SiM – Sektionen för socialarbetarstudenter

På bilden (från vänster): Hanna Malmgren, Tyra Venersson, Freja Johansson, Linnea Jansson, Anna Ilvemark

Foto: Hanna Lo Wallström

SiM – Sektionen för socialarbetarstudenter

By: Hanna Lo Wallström

28 maj 2022

Sektionen för socialarbetarstudenter, även kallad SiM, är en nystartad studentförening för studenter som specifikt studerar socionom och socialarbete. Grundtanken var att skapa en sektion för studenter som pluggar för fakulteten för socialt arbete att föras samman och skapa nya kontakter. ”Helt enkelt skapa ett nytt rum”, menar Hanna Malmgren, PR-ansvarig, samt att det samtidigt skulle vara kopplat till socialt arbete.

Redan vid insparken förra året började de i SiM gå i dessa tankar och de kände att det inte ”fanns så mycket sammanhållning och det fanns inte många som visste vad som fanns att göra” enligt Freja Johansson, vice ordförande. ”I våra kretsar har det inte varit något engagemang alls”. Att studera på distans var även något som påverkade den sociala aspekten för många studenter, vilket har gjort att denna sektion är ypperst viktig för både gamla och nya studenter.

Ordförande Anna Ilvemark förde fram idén om att skapa SiM och det var för att hon själv hade koll på Lund och deras socionomsektion. För där finns ett aktivt studentliv som saknades i Malmö för samma program. Därefter tänkte Anna att Malmö skulle kunna ha något liknande och fick ihop ett gäng i samma program och kunde sen starta SiM. ”Jag hade ju tanken för första gången i termin 1 egentligen, men det var inte förrän på insparken som man tänkte att nu kunde man starta upp något” – Anna.

Anna Ilvemark blev därför Ordförande, med Freja Johansson som Vice Ordförande. Hanna Malmgren är PR-ansvarig och Linnea Larsson är kassör för SiM.

Meningen är dock inte att bara efterlikna det som finns i Lund utan mest a liknande med sittningar och andra event där man kan umgås och ha kul. Andra event, såsom Studentkåren, har alltid funnits men att skapa kontakter inom detta program har varit svårt för många. Häng med andra studenter, träffa och plugga på Kölsvinet är några grejer som SiM vill arrangera.

Förutom att det ska vara roligt så vill SiM även lära ut och förbereda studenter lite inför arbetslivet. Planen är att ha bland annat yrkesföreläsningar, där personer som arbetar inom socialarbete kommer till skolan. Men det är också ifrån vad medlemmarna tycker, att de också ska kunna ge input och åsikter om kommande event och liknande.

SiM finns tillgängligt på skolan och för tillfället brukar de boka in grupprum och ha deras möten. Tjuvkik ska SiM även vara med på för att presentera sig själva och synas för studenter som pluggar inom socionom och socialarbete. Deras offentliga lokaler vid evenemang också blir bland annat på Studentpuben och andra lokaler som Studentkåren har tillgång till för föreläsningar. Detta är för att de är en del av Studentkåren samt deras gemensamma samarbete med Festmesteriet.

Vad speciellt finns det för studenterna att se fram emot? SiM har börjat planera att ha en sittning som första event i början av nästa termin, detta så att gamla studenter kan uppleva mer av studentlivet och att även få in nya studenter från start som är specifikt för de som pluggar inom.

SiM går även i tankarna om att eventuellt anordna speeddating i kombination med karaoke under hösten. ”Poängen är att man ska komma in och få ett armband i rött, gult eller grönt som innebär att jag letar efter kärlek, jag letar efter vänner eller jag att jag vill vara fri. Man ska lära känna nytt folk eller något mer, eller liknande. En mjukstart för att få folk att mingla lite” menar Freja. Karaoken är helt frivillig, och det är också lite för styrelsemedlemmarna att bjuda på sig själva.

Förtillfället är det helt gratis att gå med i SiM, däremot kommer man inför nästa termin betala en liten summa för att vara medlem och ta del av de event som kommer anordnas. Detta är att nästa termin kommer det bli uppstart på riktigt, med många planerade event.

Information på SiM finns på Studentkårens hemsida men föreningen har även en Facebooksida men information om styrelsemedlemmar, ett medlemsformulär så en kan bli medlem och till hösten kommer det även att finnas info inför kommande event som kommer anordnas. SiM har även en egen instagram: sektionen_sim för att lättare kunna hålla sig uppdaterade med sina medlemmar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *